Een organisatie ontwikkelt zich natuurlijk in de tijd. Door goed ondernemerschap worden kansen gezien, die soms echter met kunst en vliegwerk in de tijd en door de creatie van dwarsverbanden binnen de organisatie en daarbuiten verzilverd konden worden. Bij snelle groei raak je het overzicht ook wel eens kwijt, waardoor onnodig extra risico’s gelopen worden. Herijk daarom periodiek je structuur en houd het simpel.

We zijn binnen het commercieel vastgoed gezegend met heel veel goede ondernemers en bijna net zoveel adviseurs om ze te helpen op alle facetten van het financiële, juridische of fiscale vlak. En daarmee weten we hele intelligente constructies te verzinnen en stapelen we vaak ‘oplossing’ op ‘oplossing’. En uiteindelijk weet vaak niemand meer na jaren waarom de structuur en governance zo complex geworden is, laat staan of die nog doelmatig is.

Of het nu de deconfiture is van Evergrande in China of dichter bij huis Certitudo Capital, het is de vraag of we niet baat hebben bij een eenduidiger, eenvoudiger en transparante structuur van een vastgoedbedrijf.

Daar is namelijk veel voor te zeggen. Of het nu gaat om het voordeel dat dit biedt om de kritische blikken van toezichthouders eenvoudiger te kunnen pareren met een helder verhaal, want ook deze maand staat vastgoed helaas weer op een shortlist van grootste risico’s voor de overheid –t.a.v. witwassen en terrorisme. En van dat risicolijstje komen we niet snel af, maar dan helpen de intelligente, maar vaak ook niet heel transparante structuren, zeker niet.

Het helpt voor vastgoedondernemers, maar ook voor stakeholders als financiers of aandeelhouders als risico afwegingen eenvoudiger worden en we voorkomen dat de complexiteit van verwevenheid van vennootschappen met onderlinge garanties etc. leidt tot in-transparantie en structuurrisico’s. Voor dat laatste mogen overigens de banken zichzelf ook aankijken, want die zijn vaak de eerste die, in weerwil van een juridische structuur, financiële verwevenheid c.q. garanties eist. Dat kan terecht zijn, maar het structuurrisico mag best tegengeworpen worden.

Maar ook de interne structuur en governance laat nog wel eens te wensen over binnen organisaties. Ingewikkelde intercompany structuren en financiering, verschillende financiers of andere stakeholders met (tegengestelde) belangen en met een complexiteit aan voorwaarden maken dat tegenwind dan leidt tot een opeenstapeling van tegenslag die soms onomkeerbaar wordt. Zo bleek recent ook bij de vastgoedreus Signa en haar aandeelhouder Benko.

AFSLUITING:

Keep it simple stupid

Blijf trouw aan je strategie en identiteit als onderneming en kies een structuur en governance die daarbij past. Laat je niet verleiden voor ieder probleem een nieuwe ‘oplossing’ in te voegen, of dit nu gaat over nieuwe business, fiscale optimalisatie, uitbreiding van activiteiten of wat dan ook. Zo nu en dan het geheel eens goed overzien vanaf een afstandje en bezien of je je niet te veel hebt laten verleiden tot allerlei complexiteit is buitengewoon nuttig en kan veel besparen. Zo bezien geldt dat niet enkel voor vastgoedondernemers. Zoals die militairen in de VS in de jaren zestig al bezigden “Keep it simple stupid”.

Deel. Zegt het voort!

Ontvang de laatste Insights direct in uw mailbox